fredag 27 april 2012

Vad är det som händer i Kina egentligen? (april 2012)

Bo Xilai. 
Kinas nymaoistiske stjärnpolitiker, Bo Xilai, verkar vara mer populär och folklig än vad den kinesiska eliten räknat med. Men denna historia börjar likna något ur en mystisk deckarserie. 

Det hela verkar ha börjat i februari när Bo Xilai, som kommunistpartiets guvernör i Chongqing, valt att förflytta polischefen Wang Lijun från sina uppdrag. Det var vid det här tillfället som polischefen Wang valde att ta sig till det amerikanska konsulatet. Han var där med polisens vetskap om detta. Vad han gjorde där under tiden då han spenderade natten där är oklart. Men dagen efter, efter långa samtal lyckades man övertyga Wang att lämna det amerikanska konsulatet. Dagen efter plockas Wang iväg för att bli granskad av auktoriteterna. 

I mars får Bo Xilai för första gången offentlig kritik från officiellt håll. Bo som tidigare sågs som kronprinsen till Kinas presidentpost var nu kraftigt ifrågasatt av kommunistpartiets ledning. Den 15:e mars bestämmer sig den kinesiska regimen för att avlägsna Bo Xilai från alla sina uppdrag. Bo försvinner från offentligheten. Senare, den 20:e mars, läker det ut en ljudinspelning som ledde till ryktesspridningar om att polischefen Wang jobbade på med ett fall som rörde Bos familj. Här anklagades Bo Xilais fru, företagarinnan Gu Kailai, för att ha legat bakom mordet på en brittisk affärsman vid namn Neil Heywood. Varifrån det läkta ljudinspelningen kom ifrån är fortfarande oklart. 

På slutet av mars begärde den brittiska regeringen att fallet Neil Heywood skulle återupptas. I början av april gick kommunistpartiet med på kraven, och man annonserade att Bo Xilai hade slängts ut ur partiet och att hans fru nu var under de kinesiska auktoriteternas granskning. 

Av någon anledning tycker brittiska medier att det är intressant att ge sig på Bo Xilais son, Bo Guagua, student vid Harvard Universitet, och anklaga honom för att vara en individ av låg moral som lever ett extravagant liv. Detta förnekar han och menar att han lever endast på de pengar som hans mamma skickar honom och de stipendier han haft sen tidigare. 

Nyligen ansåg även den brittiska regeringen, med William Hague i spetsen, att det var nödvändigt att förneka alla anklagelser om att Neil Heywood skulle ha varit en MI6-agent. 

På senare dagar har Kina gått in med hårdhandskarna mot internet och inlett en massiv censureringsoffensiv i Kina. Detta som en reaktion mot att rykten om att en statskupp skulle organiseras. Bo Xilai-fallet verkar ha varit sista droppen, då många kineser såg fram emot att Bo skulle ta över Kinas ledning. Men nu blir det inte så, och misstänksamheten är stor. Inga medier har rapporterat om några kuppförsök i Kina. Men nu börjar bilder strömma in till alternativa medier, där massvis med pansarvagnar körs ut och runt Peking som kan betyda att vi kanske kommer att få uppleva en upprepning av protesterna på Himmelska Fridens Torg från 1989. 



Någonting händer, vi vet inte hur, vi vet inte riktigt vad. Men mycket tyder på att det är något på gång just nu i Kina. Och frågan är även hur Bo Xilai-skandalen kommer att utveckla sig och hur det kan påverka det som kan ske ute på gatorna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar